Gemengde gevoelens voor Smits en progressie voor Beekmans tijdens IDM Most

Het derde raceweekend voor het IDM-Supersport is ten einde. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni was het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft op het Tsjechische circuit van Autodrom Most. Team Apreco liet een sterke indruk achter met zijn rijders Twan Smits en Kas Beekmans. Twan scoort een tweede plek in de eerste race en komt ten val tijdens de tweede race. Kas Beekmans laat een stijgende lijn zien maar kent een technisch probleem in race een en scoort een tiende plaats in de race twee.

Na een wat ingewikkelde start van het IDM-Supersport seizoen waren de Team Apreco-coureus gemotiveerd om hier een keer zijde te maken. Echter ging dit nog niet geheel vanzelfsprekend. Met het begin van de eerste vrije training op vrijdagochtend gaat het direct mis voor Twan. Nauwelijks een paar meter uit de pitstraat en hij wordt van zijn machine afgeworpen. Hij bleef gelukkig ongedeerd maar een probleem met de achterband bleek achteraf de oorzaak van de valpartij. Hiermee ging een training compleet verloren en moest hij tijdens de tweede training het vertrouwen weer zien te vinden. Kas daarentegen had een positieve eerste dag. Hij kon vele ronden draaien en verkleinde het gat richting de voorste posities aanzienlijk ten opzichte van voorgaande wedstrijden. Dat stemde positief voor de kwalificaties op zaterdag.

Tijdens de kwalificaties op zaterdag werden er stappen voorwaarts gemaakt door beide Supersport-rijders. Twan kreeg beetje bij beetje zijn gewenste gevoel terug en wist zich op de tweede startrij te kwalificeren met een zesde plaats. Kas verbeterde tijd zijn tijd ook ruimschoots en mocht de wedstrijden aanvangen vanaf een veertiende plaats.

Op zaterdagnamiddag was het tijd voor de eerste race van het weekend. Twan moest in de openingsfase zijn ritme zien te vinden en streed in een grote groep om de tweede plaats. Naarmate de wedstrijd volgde ging het rijden steeds beter en wist de 20-jarige coureur zich los te rijden van de groep. Hij komt hiermee als tweede over de finish en scoort het eerste podium voor Team Apreco dit seizoen. Kas laat zich ook knap zien en weet aan te haken bij de kopgroep. Helaas moet hij naar een drietal ronden zijn Yamaha parkeren vanwege technische problemen. 

Zondagmiddag ging de laatste Supersport wedstrijd van het weekend van start. Twan kende een uitmuntende start en leidde al gauw de wedstrijd. Hij knokte om de leiding in de race en reed scherpe rondetijden. Helaas komt hij halverwege de wedstrijd in leidende positie vervelend ten val maar blijft hierbij gelukkig vrij van blessures. Een verloren kneeslider bleek de oorzaak van de valpartij. Kas kende een uitstekende wedstrijd. Hij zat continu in een groep vechtend voor de topposities in de race en reed even op een vijfde plaats. Uiteindelijk weet hij het weekend met veel progressie af te sluiten op een tiende plaats.

Kevin van Leuven (teammanager):

“Op vrijdag zagen we een ongelukkige crash in de outlap van FP1 voor Twan. De nieuwe achterband bood geen grip met een valpartij tot gevolg. Het duurde even voordat het vertrouwen naar boven kwam. Kas wist meteen zijn draai te vinden en melde zich in de top vijftien. In race een kon Twan zich naar een lastig begin keurig opwerken richting de tweede plaats en scoorde hiermee zijn eerste podium van het seizoen. Helaas was voor Kas de race van korte duur, na een sterkte opening moest hij stoppen vanwege een technisch probleem. Op zondag waren beide mannen direct scherp. Twan leidde al gauw de race en Kas reed op een vijfde positie. Helaas eindigde Twan zijn race in de grindbak terwijl hij aan de leiding reed. Balen aangezien hij mega sterk reed. Kas reed een supersterke race en liet zien dat hij de aansluiting begint de vinden met de toprijders in de supersport klasse. De vorm van de rijders geeft vertrouwen voor de volgende races. Dank aan het hele team voor hun goede werk en inzet! 

Twan Smits:

“Na de eerste training gemist te hebben vanwege technische problemen stonden we direct op achterstand. We moesten de verloren meters goedmaken in de kwalificaties en wedstrijden, dat goed gelukt is. Gedurende het weekend hebben we veel geleerd en grote stappen gezet met de motor. Een podium in race een met een tweede plaats was dan ook een grote motivatie voor het team. Tijdens de tweede wedstrijd vochten we voor de overwinning, totdat ik onderuitging vanwege een probleem met mijn kneeslider. Ontzettend jammer maar we nemen de positieve punten mee richting Schleiz.”

Kas Beekmans:

“Ik kan met trots zeggen dat het weekend in Most, mijn beste weekend tot nu toe was in de IDM Supersport categorie. Ik heb een flinke stap gemaakt qua snelheid en dat is natuurlijk positief.  Dit gevoel neem ik mee naar de volgende wedstrijden en deze stijgende lijn gaan we doorzetten in de rest van het seizoen. Al met al ben ik zeer tevreden, dus ik ga hard aan het werk voor de volgende races. Bedankt aan Team Apreco voor dit weekend.”

Het eerste volgende raceweekend vindt plaats op het semipermanente circuit van de Schleizer Dreieck. Dit gebeurd eind volgende maand in het weekend van 26 tot en met 28 juli.