Goede voorjaarstraining voor Team Apreco in Valencia eindigt met een zwart randje

Afgelopen donderdag tot en met zondag testte Team Apreco met zijn rijders Twan Smits en Kas Beekmans op het Ricardo Tormo Circuit van Valencia. Een leerzame test voor beide coureurs, waarbij er over de complete test mooie stappen voorwaarts werden gemaakt op de Yamaha Supersport machines. Echter kende dit weekend ook een keer zijde. Teameigenaar Evert Blom overleed op zondag 17 maart aan de gevolgen van de altijd gevreesde ziekte, een race die voor hem helaas te vroeg is afgelopen.

Evert, teambaas van Team Apreco runde vele jaren zijn wegraceteam in de internationale motorsport. Met zijn tomeloze inzet, vol passie ondersteunde hij veel coureurs op weg naar de top. Op eigen wijze wist hij een prachtig wegraceteam neer te zetten. Helaas liet zijn gezondheid hem de afgelopen tijd in de steek. Desalniettemin bleef hij zich meer dan 100% inzetten voor zijn team. Terwijl de successen in het team niet onopgemerkt bleven moest Evert lijdzaam toezien dat de ziekte meer en meer grip kreeg op zijn fysieke gesteldheid. Zondag 17 maart was ineens de finish, het einde van een race die zelfs door Evert niet te winnen was. Wij zijn diep getreurd met het verlies van onze teameigenaar. Wij gaan Evert zijn passie voortzetten en geven als team niet op. Wij zullen dit jaar voor Evert racen.

Wintertest in Spanje

Na een lange winterperiode was het afgelopen week zover. Van donderdag 14 maart tot en met zondag 17 maart werd er getest op Spaanse bodem. De plaats van bestemming was het Ricardo Tormo Circuit van Valencia. Zowel Twan als Kas hadden een half jaar niet meer op de motor gezeten maar wisten vanaf het eerste moment snel in het ritme te komen. Twan was gauw in zijn vertrouwde vorm en wist de set-up van de Yamaha YZF-R6 goed te ontwikkelen tijdens deze vierdaagse test. Debutant in de Supersport categorie Kas Beekmans had ook beduidend veel zin om het seizoen af te trappen. Tijdens de testdagen kon Kas zich ruimschoots verbeteren, ontwikkelde een goede rijstijl en maakte vele meters om ervaring op te doen op de Supersport machine.

Kevin van Leuven (teammanager):

“Na een winter zonder rijden sta ik er versteld van hoe snel beide coureurs op tempo waren. Twan heeft de nodige dingen kunnen testen en ten opzichte van vorig jaar heeft hij een flinke stap gemaakt. Dit geeft veel vertrouwen voor de start van het seizoen. Voor Kas was het een eerste kennismaking met een volbloed Supersport machine. Hij verraste door meteen een goede basissnelheid neer te zetten. Met de input die hij kreeg van het team pakte hij veel nieuwe dingen op. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde test met helaas een zwart randje toen het nieuws ons bereikte dat onze teambaas Evert zijn strijd had verloren tegen die verschrikkelijke ziekte. Dit maakt ons zeer verdrietig maar tegelijkertijd ook super gemotiveerd om een deel van Evert zijn levenswerk en passie door te pakken en de schouders er onder te houden. Wij racen dit jaar samen voor Evert!” 

Twan Smits:

“Na lange tijd niet gereden te hebben moest ik het gevoel terugvinden op de Yamaha Supersport machine. Desondanks ging het vanaf de eerste sessie al sneller dan verwacht en zaten we al snel op het niveau van vorig jaar. We hebben de test afgesloten met een goed gevoel en een goede tijd dus we zijn klaar voor de eerste volgende test in Assen.”

Kas Beekmans:

“Voor mijzelf had ik niet echt verwachtingen voor de test in Valencia. Voor mij was het zaak om gewend te raken aan de Supersport machine en dat is gelukt. Vanaf het eerste moment had ik een goed gevoel en ik voelde mij goed op de motor. Hierdoor heb ik kunnen werken aan mijn rijstijl op de zwaardere Supersport motoren. Want de manier van rijden vergt een andere aanpak als bij de Supersport 300 van vorig jaar. Ik wist hier vrij snel aan te wennen en na velen ronden in Spanje heb ik een goed gevoel opgedaan voor de aankomende test in Assen.”

Op dinsdag 2 april zal Team Apreco op Nederlandse grond zijn seizoen hervatten. Hier staat dan de jaarlijkse KNMV-training op het programma. Het IDM-seizoen zal in het eerste weekend van mei van start gaan op de Sachsenring. Deze vindt plaats in het weekend van 3 tot en met 5 mei.